Algemene Voorwaarden - Praktijk Dacar
Het maken van een afspraak betekent automatische aanvaarding van deze Algemene Voorwaarden.Garantie: Geen enkele therapie kan garantie bieden. De therapeut zal haar uiterste best doen om cliënt te helpen en te faciliteren. De cliënt heeft ten alle tijden eigen verantwoordelijkheid in de genezing. De therapeut is niet aansprakelijk voor het wel of niet slagen van de therapie.
Voorwaarden Paramedische en Complementaire Therapie
- De basis van het therapeutisch werk is de gelijkwaardigheid tussen de therapeut en de cliënt (volwassene, ouders en kind/adolescent(e)) en gebaseerd op zelfverantwoordelijkheid.
- De therapeut werkt met tests om blokkades en onbalans zichtbaar te maken. Deze tests zijn geen diagnose en vervangen een medische diagnose niet.
- Therapie is geen vervanging van de reguliere medische zorg.
- De therapeut zal nooit adviseren met medicijnen te stoppen of deze door andere substanties te vervangen.
- De therapeut kan om het proces van genezing te steunen, remedies, voeding, voedingssupplementen, beweging of oefeningen adviseren. Echter het is de vrije beslissing van de cliënt om een voorstel van de therapeut op te volgen.
- De therapeut kan niet aansprakelijk gesteld worden voor het resultaat van de alternatief therapeutische behandeling, slechts voor de handelingen die de therapeut tijdens de sessie verricht.
- Aan het begin van een behandelepisode wordt samen met de cliënt een behandelovereenkomst opgemaakt. De behandelovereenkomst bestaat uit een door therapeut en cliënt ondertekend formulier, deze algemene voorwaarden en de privacyverklaring.
Vertrouwelijkheid van de consulten/therapie
- De therapeut is gehouden te handelen conform de wettelijke regelgeving. De rechten en plichten van cliënt en hulpverlener zijn onder meer vastgelegd in de Wet op de Geneeskundige Behandelovereenkomst (WGBO) en de Wet kwaliteiten, klachten en geschillenzorg (Wkkgz).
- De therapeut is gehouden aan de beroepscodes van de beroepsverenigingen waarbij therapeut voor de diverse behandelmethodes is aangesloten, te weten KNGF, NVA en LVNT.
- De therapeut houdt zich aan haar geheimhoudingsplicht. Cliënt-gegevens worden alleen met derden gedeeld zoals beschreven in de privacyverklaring.
- De therapeut verplicht zich cliënt correct door te verwijzen naar een collega-therapeut of arts, indien haar behandeling niet geëigend en/of toereikend is of blijkt te zijn.
Behandeling van kinderen (jonger dan 16 jaar)
- In de behandeling van een kind stelt de therapeut de belangen van het kind centraal.
- De therapeut zal alleen een behandeling verrichten bij kinderen onder de 16 jaar in het bijzijn van een begeleider (ouder, voogd of andere verantwoordelijk volwassene). Hiertoe wordt het intake-formulier als onderdeel van de behandelovereenkomst niet alleen door het kind, maar ook door beide ouders ondertekend, mits zij beiden het ouderlijk gezag hebben.
- De therapeut verplicht zich informatie betreffende de behandeling te verstrekken aan de ouders in alle fasen van de behandeling.
- De ouders (of begeleider(s)) verplichten zich in het anamnese gesprek relevante informatie aan de therapeut te verstrekken.
- Als therapeut bij behandeling van een kind het vermoeden van kindermishandeling krijgt, zal therapeut dit bespreekbaar maken en eventueel melden bij de bevoegde instantie(s).
Informatieverantwoordelijkheid door Cliënt
- Het is de verantwoordelijkheid van de cliënt (of ouders ingeval een kind jonger dan 16 jaar) om de therapeut telkens volledig en juist te informeren over zijn/haar medische en/of psychologische/psychiatrische achtergrond en huidige toestand. Evenals het gebruik van medicijnen en van veranderingen hierin. Alle eventuele nadelige gevolgen voortvloeiende uit het achterhouden van informatie of het geval van onjuiste, medische of anderszins, zijn voor verantwoordelijkheid en rekening van de cliënt (of ouders ingeval een kind jonger dan 16 jaar).
Afspraken behandelingen/consulten
- Het maken van een afspraak wordt een overeenkomst geacht tot de algemene voorwaarden en de privacyverklaring.
- De therapeutische behandeling is opgebouwd uit een of een aantal consulten, waaraan telkens vooraf een gesprek plaatsvindt tussen therapeut en cliënt.
- Aanleiding en doel van de therapeutische behandeling wordt vastgelegd in het intake-formulier.
- De behandeling heeft betrekking op de door de cliënt aangedragen hulpvraag (hulpvragen) en overeengekomen behandeldoelen. Deze kunnen lopende het traject worden bijgesteld en nader gespecificeerd.
- Na iedere sessie (of na een vooraf afgesproken serie van sessies) wordt in overleg afgestemd of en hoe de therapie/behandeling een vervolg zal krijgen.
- De duur van een consult is afhankelijk van de voor die behandelstap noodzakelijke therapie. Duur en kosten worden vooraf door therapeut afgestemd met cliënt.
- Betaling van de behandelingen is contant of per factuur direct na consult, met een betaaltermijn van 14 dagen.
- Bij wanbetaling is de therapeut gerechtigd kosten van aanmaning, incassokosten en wettelijke rente in rekening brengen.
- Verhindering zal de cliënt minimaal 24 uur van tevoren met therapeut afstemmen (telefoon, sms, email). Bij niet voldoen hieraan kan het volledige consult in rekening worden gebracht en is cliënt gehouden deze te betalen.
Klachtenprocedure
- Klachten over de behandeling zijn altijd eerst met de therapeut te bespreken. Komen therapeut en cliënt er binnen redelijke termijn niet uit dan zal de therapeut cliënt (of de ouders ingeval van een kind onder 16 jaar) voor klachten die betrekking hebben op fysiotherapeutische behandeling verwijzen naar Klachtenregeling en Geschillencommissie Fysiotherapie via het secretariaat van KNGF. Voor klachten die betrekking hebben op acupunctuur behandeling zal de therapeut naar Geschilleninstantie Koepel Alternatieve Behandelwijzen (KAB) verwijzen en voor klachten die betrekking hebben op toegepaste kinesiologie behandeling naar de S.C.A.G. Deze instanties faciliteren in het oplossen van uw klacht.
- Therapeut is gehouden te werken volgens de tuchtrecht regels van KNGF voor fysiotherapie en de Stichting Tuchtrecht Complementaire Zorg (TCZ), waar therapeut is geregistreerd als Registertherapeut RBCZ (Register Beroepsbeoefenaren Complementaire Zorg) voor acupunctuur en toegepaste kinesiologie. Mocht tijdens de klachtbehandeling blijken dat er tuchtrecht van toepassing is, dan is dat bij genoemde instanties te melden.
- Een uitgebreidere versie van de klachtenprocedure is in te zien in de praktijk.
Schade geleden door cliënt
- Therapeut is niet aansprakelijk voor schade aan, verlies of diefstal van eigendommen van cliënt door of tijdens het betreden en/of parkeren op of bij het terrein en praktijk aan Boslaan 26 te Landgraaf noch voor enig andere schade, verlies of diefstal ontstaan door betreden van de praktijk, de wachtkamer, de hal en het gebruikmaken van toilet.
Vergoeding van de therapie
- Cliënt dient zich vooraf aan het bezoek van de therapeut bij de zorgverzekeraar goed te informeren of de kosten van behandeling door therapeut (gedeeltelijk) vergoed worden.
- Stuur ontvangen declaratie altijd direct in naar de zorgverzekeraar en bewaar een kopie voor uzelf.
Bijzondere bepalingen
- Verhindering behandelaar: Als de therapeut door ziekte of andere oorzaken voor een periode langer dan zes weken niet is staat is zelf de consulten en behandelingen uit te voeren, kan zij/hij voorstellen een collega-therapeut in haar plaats in te schakelen die de behandeling overneemt. In het geval dat de cliënt dit niet wenst te accepteren dient zij/hij dit schriftelijk aan therapeut kenbaar te maken en eindigt het behandeltraject per datum van ontvangst van bedoeld schrijven aan de therapeut. Na beëindiging van het behandeltraject worden slechts de kosten van de behandelingen/consulten in rekening gebracht tot de datum beëindiging als bedoeld.
- Beëindiging behandeling: Beëindiging van de behandeling kan te allen tijde met wederzijds goedvinden geschieden. Indien cliënt voortzetting van het behandeltraject niet langer op prijs stelt of nodig acht, kan cliënt deze eenzijdig beëindigen. Cliënt zal dan op verzoek van de therapeut een verklaring ondertekenen waarin cliënt te kennen geeft tegen het advies van de therapeut in het onderzoek of het behandeltraject voortijdig te hebben beëindigd. Therapeut kan het behandeltraject slechts eenzijdig onder vermelding van argumenten beëindigen, indien redelijkerwijs niet van therapeut kan worden geëist dat het behandeltraject wordt voortgezet. De therapeut zal in een dergelijke situatie redelijkerwijs hulp en adviezen blijven verlenen als consult, totdat cliënt behandeling met een andere hulpverlener heeft kunnen afstemmen.